pushover  –  Εισαγωγή Πρόσθετων Δεδομένων και Επίλυση

Παράμετροι

Αφού έχουμε δώσει τις παραμέτρους στο Pushover control data και στο Pushover control data advance, προχωράμε στην εισαγωγή δεδομένων για την κατάλληλη δημιουργία των αρχείων *.pus και *.reb 

 

Εισαγωγή Πρόσθετων Δεδομένων για αρχεία *.pus , *.reb , κ.ο.κ.

 

 3. Δημιουργία Αρχείου Δεδομένων pushover (*.pus)

Η εντολή αυτή μετατρέπει το τρέχον αρχείο δεδομένων *.nxt σε αρχείο pushover *.pus , ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε επίλυση pushover.

Το αρχείο *.pus είναι ένα αρχείο δεδομένων το οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε με το γραφικό περιβάλλον wnext ή με έναν κοινό editor, όπως ακριβώς και το αρχείο *.nxt .

Κατά την εκτέλεση αυτής της εντολής το πρόγραμμα μας ρωτά αν πρέπει να αποθηκεύσουμε το τρέχον αρχείο *.nxt , γιατί με την μετατροπή μπορεί να χαθεί. Αν δεν έχουμε σώσει τις τελευταίες αλλαγές πρέπει να το αποθηκεύσουμε.

Με την εκτέλεση της εντολής τα παρακάτω data sets τροποποιούνται :

  • Pushover Παράμετροι (pushover control)To πρόγραμμα ενημερώνει με τις default τιμές. Με το πέρας της μετατροπής πρέπει να επισκεφτούμε την παραπάνω εντολή και να συμπληρώσουμε τις παραμέτρους για τη συγκεκριμένη μη γραμμική ανάλυση.
  • Δημιουργία Σεισμού (Create earthquake): Δημιουργία δύο σεισμών με χρήση του κανόνα (1,0.30) – Ελαστικό φάσμα – qx=qy= 1.0
  • Φορτίσεις (Loading cases): Δημιουργία δύο μη σεισμικών φορτίσεων. Μόνιμα ( G ) και Κινητά ( Q ).
  • Περιβάλλουσες ( Envelopes). Για τις παραπάνω φορτίσεις η περιβάλλουσα γίνεται:

                 Env L x ki  cof1

                     1 1  1.0

                     2 Q  1  0.3

                     3 E  1

                     4 E  1

    • Στερεοί κόμβοι (Rigid joints): Δημιουργία και κατακορύφων στερεών κόμβων, αν δεν έχουν οριστεί ήδη στο αρχικό μοντέλο.
    • Επιλεκτική εκτύπωση και Υπολογισμοί (Output selection) :
    • Για τις δοκούς μόνο icom =1 , ifer=2
    • Για τους στύλους μόνο icom=1 , ifer=3 , skx=-1.0 , sky=-1.0 (απενεργοποίηση λυγισμού)
    • Για τα τοιχώματα μόνο icom=1, ifer=4 3 , skx =-1.0 , sky=-1.0 (απενεργοποίηση λυγισμού).

     

     4. Δημιουργία αρχείου οπλισμού για pushover από αποτελέσματα (*.reb)

    Η εντολή αυτή δημιουργεί το αρχείο οπλισμού *.reb από το διάβασμα των αποτελεσμάτων και ενημερώνει τα δεδομένα του οπλισμού κάθε ράβδου. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η εντολή πρέπει να εκτελεστεί μετά την εντολή Αποτελέσματα / Διάβασμα Οπλισμού.

    Πατώντας το δεξί πλήκτρο του mouse πάνω σε έναν στύλο, τοίχωμα ή δοκό υπάρχει η εντολή Οπλισμός όπου μπορούμε να δώσουμε, να τροποποιήσουμε ή να δούμε τον οπλισμό κάθε ράβδου που θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα στην ανάλυση pushover.

    5. Δημιουργία Αρχείου Δεδομένων next (*.nxt)

    Η εντολή αυτή μετατρέπει το τρέχον αρχείο δεδομένων pushover *.pus σε αρχείο δεδομένων next *.nxt .

    Μπορούν όλες οι αλλαγές να αντιστραφούν εκτός από την ποιότητα σκυροδέματος. Έτσι μετά την εκτέλεση της εντολής πρέπει στην εντολή Αριθ.Δεδομένα / Διαστασιολόγηση / Ποιότητες να δώσουμε την επιθυμητή ποιότητα σκυροδέματος.

     6. Διάβασμα Αρχείου Οπλισμού pushover (Open *.reb file).

    Η εντολή αυτή διαβάζει ένα αρχείο οπλισμού *.reb και ενημερώνει τον οπλισμό των δοκών και των στύλων .

     7. Ενημέρωση Αρχείου Οπλισμού pushover (Save *.reb file).

    Η εντολή αυτή σώζει στο αρχείο οπλισμού *.reb τις τελευταίες αλλαγές στους οπλισμούς που δώσαμε με χρήση των εντολών Οπλισμός για pushover.

    Προσοχή: Χωρίς την χρήση αυτής της εντολής όλες οι αλλαγές οπλισμού χάνονται ακόμα και αν σώσουμε (save) το αρχείο δεδομένων.

     8. Εμφάνιση οπλισμού δοκών

    Η εντολή αυτή εμφανίζει στην οθόνη τον οπλισμό των δοκών σύμφωνα με το αρχείο οπλισμού (pushover).

     9. Εμφάνιση οπλισμού στύλων

    Η εντολή αυτή εμφανίζει στην οθόνη τον οπλισμό των στύλων σύμφωνα με το αρχείο οπλισμού (pushover).

     10. Δημιουργία Αρχείου Δεδομένων m-factors (*.m_f)

    Η εντολή αυτή μετατρέπει το τρέχον αρχείο δεδομένων *.nxt σε αρχείο pushover *.m_f ,ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο των m-factors.

     11. Οπλισμός για pushover

    Με τις παρακάτω εντολές μπορούμε να δώσουμε εύκολα ομαδικά σε ένα υπάρχον κτίριο τους οπλισμούς των δοκών και των στύλων που θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα στην ανάλυση pushover.

    Σε όλες τις εντολές η διαδιακασία είναι η εξής: Ορίζουμε τον οπλισμό που ζητά η εντολή (π.χ. για άνω οπλισμό 2 Φ 10) και τον τοποθετούμε με τις εντολές αντικειμένων (με click ,παράθυρο κ.λ.π.) σε όλα τα αντικείμενα που επιθυμούμε.

    Εντολές τοποθέτησης οπλισμού στις δοκούς:

    • Set άνω οπλισμός δοκού.
    • Set κάτω οπλισμός δοκού.
    • Set άνω οπλισμός δοκού πρόσθετος.
    • Set κάτω οπλισμός δοκού πρόσθετος.
    • Set οπλισμός συνδετήρων δοκού.

    Εντολές τοποθέτησης οπλισμού στις στύλους:

    • Set κύριος οπλισμός στύλου.
    • Set n1 οπλισμός στύλου.
    • Set n2+n3+n4+n5 οπλισμός στύλου.
    • Set Οπλισμός συνδετήρων στύλου κατά Χ.
    • Set Οπλισμός συνδετήρων στύλου κατά Y.

    Εντολές τοποθέτησης οπλισμού στα τοιχώματα:

    • Set Αριστερό τμήμα κύριος οπλισμός στύλου.
    • Set Αριστερό τμήμα n1 οπλισμός στύλου.
    • Set Αριστερό τμήμα οπλισμός συνδετήρων Χ.
    • Set Αριστερό τμήμα οπλισμός συνδετήρων Υ.
    • Set Δεξιό τμήμα κύριος οπλισμός στύλου.
    • Set Δεξιό τμήμα n1 οπλισμός στύλου.
    • Set Δεξιό τμήμα οπλισμός συνδετήρων Χ.
    • Set Δεξιό τμήμα οπλισμός συνδετήρων Υ.
    • Set Οριζόντιος οπλισμός εσχάρας.
    • Set Κατακόρυφος οπλισμός εσχάρας.

     12. Set – Μέση αντοχή σκυροδέματος (μεμονωμένως).

    Επιλέγουμε τα μέλη για τα οποία θέλουμε να ορίσουμε μέση αντοχή σκυροδέματος διαφορετική από την γενική μέση αντοχή σκυροδέματος που ορίσαμε στην δημιουργία του αρχείου δεδομένων (*.pus).

     13. Set – Μέση αντοχή οπλισμού (μεμονωμένως).

    Επιλέγουμε τα μέλη για τα οποία θέλουμε να ορίσουμε μέση αντοχή οπλισμού διαφορετική από την γενική μέση αντοχή οπλισμού που ορίσαμε στην δημιουργία του αρχείου δεδομένων (*.pus).

     14. Set – Μέση αντοχή συνδετήρων (μεμονωμένως).

    Επιλέγουμε τα μέλη για τα οποία θέλουμε να ορίσουμε μέση αντοχή συνδετήρων διαφορετική από την γενική μέση αντοχή συνδετήρων που ορίσαμε στην δημιουργία του αρχείου δεδομένων (*.pus).

     15. Set – Μήκος αναμονών στύλων.

    Επιλέγουμε τους στύλους για τους οποίους θέλουμε να ορίσουμε το μήκος αναμονών.

     

     16. Set – Λείες ράβδοι.

    Επιλέγουμε τα μέλη που θέλουμε να ορίσουμε ότι οι ράβδοι οπλισμού αποτελούνται από λείες ράβδους.

     

     17. Έλεγχος Οπλισμού pushover.

    Γίνεται ένας τυπικός έλεγχος για το αν έχουν δοθεί σε όλους τους δοκούς και στύλους δεδομένα οπλισμού. Ο έλεγχος αυτός αφορά μόνο την ύπαρξη και όχι την επάρκεια του οπλισμού.

     18. Βλαμμένα μέλη

    Με τις εντολές δίνουμε τους δείκτες βλάβης στα μέλη που θέλουμε. Αρχικά ορίζουμε τους δείκτες βλάβης rK , rR και rU και τους τοποθετούμε στα μέλη που επιθυμούμε. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την εντολή στον πρώτο τόμο: Inactive, elastically supported, secondary and damaged members.

     19. Αρχείο Οπλισμού (Editor).

    Με την εντολή αυτή μπορούμε με την βοήθεια του editor Wordpad να επεξεργαστούμε το αρχείο οπλισμού *.reb . Αν επιθυμούμε να σώσουμε τις αλλαγές πρέπει να σώσουμε το αρχείο σαν .txt και μετά με την εντολή Διάβασμα Αρχείου Οπλισμού pushover να ενημερώσουμε το γραφικό περιβάλλον μας.

     20. Εκτύπωση αρχείου οπλισμού.

    Με την εντολή αυτή μπορούμε να εκτυπώσουμε το αρχείο οπλισμού. Είναι φιλικό για την εκτύπωση και εκτυπώνει σε ξεχωριστούς πίνακες τον οπλισμό δοκών και στύλων.

     21. Αποτελέσματα Κείμενα

    Με τις παρακάτω εντολές μπορούμε να εκτυπώσουμε:

    • Την Καμπύλη Aντίστασης (κείμενα) (*.F_d)
    • Τους τελικούς ελέγχους (*.saf)
    • Τους ελέγχους διάτμησης (*.shr)
    • Τις τελικές δυνάμεις (*.frc)
    • Τις συντεταγμένες και μετακινήσεις (*.def)

     

    22. Συγκεντρωτικός πίνακας αστοχιών

    Με την εντολή αυτή εκτυπώνουμε τον συγκεντρωτικό πίνακα αστοχιών. Όταν επιλέξουμε την πρώτη περίπτωση “Πίνακας Αστοχιών” εμφανίζονται στον πίνακα μόνο τα μέλη όπου το cap<1. Στην δεύτερη περίπτωση εμφανίζονται όλα τα μέλη όπου εμφανίστηκαν πλαστικές αρθρώσεις.

    Αρχικά εκτυπώνεται ένας πίνακας που εμφανίζει τα μέλη που αστοχούν ανεξαρτήτως ποια από τις 16 περιπτώσεις αφορά. Μετά εκτυπώνεται ο συγκεντρωτικός πίνακας όπου μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια από τις 16 περιπτώσεις αφορά.

     

     23. Συγκεντρωτικός πίνακας αστοχιών (Διάτμηση)

    Παρόμοιος πίνακας με τον προηγούμενο μόνο που ο πίνακας αυτός αφορά αστοχίες διάτμησης.

     

    24. Επίλυση

    Κατά την επίλυση μπορούμε να εκτελέσουμε τη μέθoδο pushover με διεύθυνση του Σεισμού, φόρτιση του σεισμού και τυχηματική εκκεντρότητα σύμφωνα με τις παραμέτρους τις οποίες ορίσαμε στην εντολή Pushover/Παράμετροι (Τρέχουσα επίλυση).

    Υπάρχει όμως η δυνατότητα να εκτελεστούν και οι 16 αναλύσεις που απαιτούνται ξεχωριστά για αναπροσαρμοζόμενη πολύ-ιδιομορφική και ξεχωριστά για ομοιόμορφη κατανομή, τις οποίες αναλύσεις το πρόγραμμα αποθηκεύει σε μία δενδριακή δομή όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα.

    Στην θέση που βρίσκεται το αρχείο δεδομένων pushover δημιουργείται φάκελος με όνομα το όνομα του αρχείου και το extension _d . Π.χ. αν το όνομα του αρχείου είναι alfa1o το όνομα του φακέλου είναι alfa1o_d (βλ. σχήμα).

    Στο εσωτερικό του φακέλου δημιουργούνται υποκατάλογοι p+X , p-X , p+Y , pY που αντιστοιχούν στις επιλύσεις με σεισμό κατά την διεύθυνση του σεισμού +Χ,-Χ,+Υ,-Υ.

    Και ξανά σε κάθε υποφάκελο δημιουργούνται νέοι υποφάκελοι ex+1 , ex+2 , ex-1 , ex-2 κατά την διεύθυνση Χ και ey+1 , ey+2 , ey-1 , ey -2 κατά την διεύθυνση Υ, όπου δείχνουν το σημείο εφαρμογής του σεισμού (τυχηματική εκκεντρότητα). Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται οι φάκελοι που αποθηκεύονται οι 16 περιπτώσεις αναλύσεων.

    Σε κάθε ένα από τους 16 φακέλους δημιουργούνται δύο φάκελοι. Ο πρώτος MOD, που αποθηκεύει τα αποτελέσματα της αναπροσαρμοζόμενης πολύ-ιδιομορφικής ανάλυσης, και ο δεύτερος UNI, που αποθηκεύει τα αποτελέσματα της ομοιόμορφης ανάλυσης.

    Μετά την επίλυση και των 16 περιπτώσεων μπορεί ο χρήστης να εκτυπώσει:

     τον συγκεντρωτικό πίνακα Αστοχιών.

    • τον συγκεντρωτικό πίνακα πλαστικών αρθρώσεων.
    • τον συγκεντρωτικό πίνακα Αστοχιών Διάτμησης.

    Επίσης για κάθε περίπτωση ανάλυσης πρέπει να ανοίξει το αρχείο δεδομένων που βρίσκεται στην παραπάνω δομή αρχείων για να εκτυπώσει:

    •  Την καμπύλη αντίστασης (*.F-d).
    • Τους ελέγχους ασφαλείας (*.saf).
    • Τους ελέγχους διάτμησης (*.shr).

    Χρησιμοποιώντας τον διακόπτη “Όχι τυχηματικές εκκεντρότητες” προκύπτουν 8 περιπτώσεις. Χρησιμοποιώντας τον διακόπτη “Φόρτιση σε μία μόνο διεύθυνση” προκύπτουν 8 περιπτώσεις. Χρησιμοποιώντας και τους δύο προκύπτουν 4 περιπτώσεις.

    25. Παραμορφωμένη Γεωμετρία – Πλαστικές αρθρώσεις

     

    Μετά την επίλυση μπορούμε στο πρόγραμμα όπου εμφανίζεται ο τριδιάστατος – παραμορφωμένος φορέας να δούμε την παραμορφωμένη γεωμετρία σε κάθε βήμα καθώς και τα σημεία του φορέα που σχηματίζονται οι πλαστικές αρθρώσεις.

    26. PUSHOVER – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΤIMHΣHΣ ANTOXHΣ KAI ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

    Στο μοντέλο τoυ κτιρίου καλό είναι να περιλαμβάνεται και η στάθμη της θεμελίωσης.

    • Δοκιμαστικές αναλύσεις για την πληρότητα και ορθότητα των δεδομένων.
    • Σύνταξη του πίνακα υπαρχόντων οπλισμών ( *.reb ).
    • Ρύθμιση παραμέτρων ‘incl’ και ‘prox’. Η πρώτη παράμετρος καθορίζει το πέρας της Καμπύλης Αντίστασης και η δεύτερη την πυκνότητα των σημείων καθορισμού της.

    Π.χ. incl= 10 – 20 , prox= .004 -.010 . Η πυκνότητα τους πρέπει να μην είναι ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή.

    KYPIA BHMATA

    1. Δοκιμαστικές αναλύσεις για την πληρότητα και ορθότητα των δεδομένων.

    Συνιστάται να εκτελούνται διαδοχικά (αλλάζοντας τα δεδομένα στο file: *.pus) και οι 16 απαιτούμενες περιπτώσεις, εκτυπώνοντας και τις καμπύλες καθορισμού της στοχευομένης μετακίνησης δt για να συμπεριληφθούν στο τεύχος της μελέτης.

    1. Τρέξιμο του συνόλου των επιθυμητών αναλύσεων ( 16 το μέγιστο ) συγχρόνως για την δημιουργία όλων των αποτελεσμάτων και των συγκεντρωτικών πινάκων με ακριβώς τα ίδια δεδομένα και παραδοχές. (Πρώτα η ‘Πολύ-ιδιομορφική’ και μετά η ‘Ομοιόμορφη’ κατανομή).

    • Έλεγχος επιτυχούς τρεξίματος όλων των περιπτώσεων. Συνήθης αιτία αποτυχίας μιας περίπτωσης είναι ο πρόωρος τερματισμός της καμπύλης αντίστασης.

    ( Aύξησε το incl ).

    Τυχόν παραμένουσες αποτυχούσες περιπτώσεις ανάλυσης θα αγνοηθούν.

    1. Εκτύπωση Συγκεντρωτικού πίνακα Αστοχιών

    1. Εκτύπωση Συγκεντρωτικού πίνακα Πλαστικών αρθρώσεων

    1. Εκτύπωση Συγκεντρωτικού πίνακα Αστοχιών Διάτμησης.

    1. Για κάθε περίπτωση ανάλυσης εκτύπωση των files:.

    Καμπύλη αντίστασης ( *.Fd ) .

    Έλεγχοι ασφαλείας ( *.saf )

    Έλεγχοι διάτμησης ( *.shr )