Pushover Ανάλυση  –  γνωριμία με την pushover του NEXT

Η Pushover του NEXT

H pushover του ΝΕΧΤ είναι ένα πρόγραμμα μη γραμμικής στατικής ανάλυσης, για τον έλεγχο αντοχής σε σεισμό υπαρχόντων κτιρίων για τα οποία διατίθενται οι οπλισμοί.

Στην pushover του ΝΕΧΤ, η οριζόντια σεισμική φόρτιση εφαρμόζεται σταδιακά σε μια σειρά βημάτων. Σε κάθε βήμα μια ή περισσότερες ράβδοι (δοκοί, στύλοι, τοιχώματα) φθάνουν στη διαρροή κατά ένα των άκρων τους στο οποίο εισάγεται πλαστική άρθρωση. Για δεδομένη σεισμική δράση και Στάθμη Επιτελεστικότητας προσδιορίζεται το κρίσιμο βήμα της ανάλυσης και οι ανελαστικές παραμορφώσεις και τα εντατικά μεγέθη που αντιστοιχούν σε αυτό. Για πλάστιμους τρόπους αστοχίας οι παραμορφώσεις αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες παραμορφώσεις αστοχίας μειωμένες με κατάλληλους συντελεστές ασφαλείας, ενώ για ψαθυρούς τρόπους αστοχίας η ασφάλεια ελέγχεται σε όρους εντατικών μεγεθών.

Το Next αντί απλής ‘ιδιομορφικής ανάλυσης, εκτελεί πολύ-ιδιομορφική ανάλυση‘, που είναι και η συνιστώμενη μέθοδος. Δηλαδή βρίσκει και λαμβάνει υπόψιν όλες τις ιδιομορφές σε κάθε βήμα της ανάλυσης αναπροσαρμόζοντας το σεισμό βάσει της ακαμψίας του κτιρίου κατά το προηγούμενο βήμα. Επομένως, η ‘αναπροσαρμοζόμενη πολύ-ιδιομορφική΄ ανάλυση του Next αντιμετωπίζει ορθώς και περιπτώσεις κτιρίων ευαίσθητων στις ανώτερες ιδιομορφές και στις στρεπτικές καταπονήσεις.

Η pushover του NEXT εκτελείται και σε νέες κατασκευές για τον έλεγχο επάρκειας του πλαστικού μηχανισμού του κτιρίου και για την εκτίμηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων.